O projektu

Projekt Od terora do udaljenosti poduprla je Zaklada Kultura nova u okviru podrške za organizacijsko i umjetničko pamćenje.

O projektu:

Zbog nemogućnosti pronalaska zajedničkog jezika s dominantnim strujanjima unutar suvremene, posebno institucionalne, hrvatske kazališne scene, Marina Petković Liker je 2011. započela umjetničko istraživačke projekte s ciljem razvijanja autentičnog kazališnog izričaja. Želja je bila stvoriti okolnosti u kojima je moguće dopustiti da se razviju specifični elementi, strategije i postupci stvaranja predstave uz drugačiji pristupi suradnji s izvedbenim umjetnicima, publikama te produkcijskim i prostornim uvjetima. Namjera je bila ispitati mjesto kazališta u suvremenom društvu, pronaći mogućnost njegovog aktivnog i angažiranog djelovanja unutar zajednice.

Kroz istraživačke cikluse “Od terora” i “Udaljenosti” provedeno je 15 različitih izvedbenih fragmenata i predstava. Uspostavljena je prepoznatljivost pristupu temama, izvedbenom jeziku i publici. Iako su radovi i procesi iz raznih praktičnih razloga izvedeni pred malobrojnom publikom, svi su snimljeni i dokumentirani.

Ovaj projekt želio je obraditi, analizirati i sistematizirati te radove da bi omogućilo razumijevanje, razvoj i artikulaciju na novoj razini, postigao vidljivost, a novim mladim umjetnicima i svim zainteresiranim kazališnim, teatrološkim, studentskim, gledateljskim, kritičarskim pogledima omogućilo uvid u jedan kazališno-razvojni proces koji se razlikuje od dominantne kazališne struje u Hrvatskoj.

Na ovom projektu radili su:

Iva Ivan, Anđela Vidović, Ivana Slunjski, Nina Đurđević, Hrvoje Gregorić, Luka Gamulin, Maja Sviben, Nora Krstulović i Marina Petković Liker

 

Kako se u ovome snalaziti?

Ovo nije struktura na koju ste navikli, premda je to čak i željela biti. Nenadano je nastala u doba pandemije koja je ozbiljno poljuljala sve što se kroz ove projekte strukturiralo. Možda je i trajno srušila, to ćemo tek vidjeti.

Ovdje se pokušalo opisati, mapirati, otvoriti, u krhkosti kao i u čvrstoći, jedan postupak koji je tražio svoj put.

Želja je autorice da vas inspirira, jednako kao i sebe, za neke nove, sljedeće puteve.

U ELEMENTIMA se nalaze sastavni dijelovi ovog projekta. Podijeljeni su prema nekom unutarnjem osjećaju. Svaki od elemenata ima svoje dodatne sadržaje. Upustite se, idite svojim tragom. Pregledajte, stvorite svoju mrežu. Javite nam se ako imate pitanja ili komentara.

KATALOG je knjiga koja nije uspjela biti otisnuta, a o istoj temi sadrži malo drugačije sadržaje i opise. Čitajte je usporedo s ELEMENTIMA.

Neke konkretnije javne eksplikacije naći ćete u JAVNIM RAZGOVORIMA.

Budite nježni, polagani, strpljivi, smireni.